Vad tänker ni när jag säger lyssnande?

Fundera en liten stund, finns det olika sätt att lyssna på? Hur gör du när du lyssnar på din man/fru, vän, mamma, bror, kollega, medarbetare eller dig själv, är det någon skillnad?

När jag växte upp i början på sjuttiotalet, var det vanligt att mammorna var hemma och att både mor och farföräldrar fanns i närheten. Det fanns ofta någon som lyssnade och såg dig. Idag ser det annorlunda ut i samhället och det är väldigt vanligt att se föräldrar med näsan i mobilen samtidigt som de hummar till svar när barnet pratar med dom. Hur mycket hör dom då? Eller när din partner säger -Det har jag berättat för dig, men själv har du aldrig hört det. Känns det igen? Sitter man i ett personalrum och bara observerar samtalen så är det sällan de är värderingsfria. Hur mycket lyssnar du på din medarbetare för att kunna ge hen det den behöver för att leverera det bästa utifrån sig som person.

Jag utmanar er till att börja lyssna aktivt.

  • Lyssna noga på vad personen framför dig säger. Händer det något med samtalet när du gör det?
  • Prova att ta bort dina åsikter när du lyssnar på den framför dig?
  • När är det lättare att lyssna på personen framför dig och när är det svårast? Varför tror du att det är så?
  • Lyssnar du på något mer än det du hör?
  • Lyssnar du på det personen säger eller på personen eller både och.
  • Vem vill du börja LYSSNA på?

Hoppas att du har fått uppleva nya fina samtal efter att du har antagit utmaningen.

Jag läste i en bok som heter Coachande ledarskap i praktiken ”Professionell coaching är som ett gott vin, du kan inte enbart förklara det i ord, du behöver uppleva det”.

Vill du se hur du kan utvecklas som ledare eller som medmänniska med hjälp av en coach? Kontakta mig så ser vi om det är vi som ska samarbeta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *